Xanthos Antik Kenti Nerededir Nasıl Gidilir?
Xanthos Antik kenti Fethiye ve Kaş karayolunda Fethiye’ye uzaklığı 46 km olan Kınık Beldesi’nde bulunmaktadır. Xanthos Nehri bugünkü adı ile Eşen Çayı kenarında bulunan ovada iki tepeye hakim bir şekilde kurulmuştur. Likya Akrapolü Eşen Çayının kenarında bulunur ve kayalık şeklinde yükselen surla çevrilidir. Diğeri ise kuzey tarafında daha yüksek ve geniş Roma Akropolüdür. Xanthos, Likya birliğinin idari merkezidir. Likya dilinde yazılmış olan kitabelerde bu şehrin ismi Arnna olarak geçmektedir.
Homeros’un anlatımına göre şehir Sarpedon yönetimindeydi. Bunun dışında Homeros Xanthosluların Truva savaşına katıldıklarını da anlatır. Kazılarda yapılan çalışmalara göre şehrin iskanı M.Ö. 8 yüzyıldan ileri gitmemektedir.
Xanthos Antik Kenti Tarihi
Xanthos antik kenti M.Ö. 545 ve 546 yılları arasında Pers Kumandanı Harpagos tarafından kuşatma geçirmiştir. Xanthoslular bu kuşatma karşısında kahramanca şehirlerini savunurlar. Fakat yenileneceklerini anladıklarında şehirdeki kadın ve çocukları öldürüp şehri ateşe verirler. Böylece Harpagos’a yıkık ve harabe bir şehir bırakmış olurlar.
Şehir M.Ö 475 ve 450 yılları arasında yangın felaketleri ile karşılaşmıştır. M.Ö. 334 yılında ise Xanthos antik ketini Büyük İskender alır. Büyük İskender öldükten sonra ise Xanthos M.Ö. 309’dan itibaren Mısır hanedanı Ptolemaios’ların yönetimine geçer. Daha sonra Likya şehrinde olduğu gibi Suriye Kralı 3. Antiokhos şehri ele geçirir.
Xanthos kentiM.Ö 2. Yüzyılda Likya birliğinin başkenti olmuştur. M.Ö 42 yılında Romalı Brutus şehri yerle bir etti. Daha sonra İmparator Marcus Antonius şehri yeniden inşa ettirmiştir. M.S. 1 yüzyılda Roma’nın egemenliği altında bulunan Xanthos şehrine İmparator Vespasianus için tak yaptırılmıştır. Günümüze kadar gelen Roma yapılarının büyük kısmı bu dönemde inşa edildi. Xanthos Bizans egemenliği altında iken Piskoposluk merkezi olarak kullanılmıştır ve bu dönemde yeni yapılar inşa edilmiştir. 7. Yüzyıldan sonra Arap akınları sebebi ile şehir önemini yitirmeye başlamıştır. 1938 yılında Charles Fellows burayı keşfetti ve bazı kalıntıları alarak Londra’ya taşıdı.
Xanthos Antik Kenti
Xanthos kenti akropolleri değişik örgü sistemleri bulunan surlar ile çevrilidir. Roma Devri Tiyatrosu Likya akropolünün kuzeyinde yer almaktadır. Xanthos kentindeki en ilgi çekici kalıntıları ise tiyatronun batısında bulunmaktadır. Bunlar;
- Yüksek bir yekpare üzerinde bulunan ölü ailesi
- Ölü ailesinin yanında bulunan kadın gövdeli ve kuş kanatlı yaratıklar
- Ölülerin ruhlarını gökyüzüne taşıdığına inanılan Harpy kabartmaları
- Harpy anıtı
- Likya Lahdi
- Roma Devri Agorası
Göz Kamaştıran Kent Xanthos
Likya Antik kenti diğer adıyla Xanthos 1988 yılında Letoon Antik kenti ile birlikte Unesco Dünya Mirası listesine alınmıştır. Xanthos şehri Anadolu’muzun göz kamaştırıcı hazineleri arasında yer almaktadır.
Xanthos antik Şehrine aracınızla gidebilmeniz mümkündür. Ortada bulunan geniş alana aracınızı park edebilirsiniz. Daha sonra ise ödemenizi yaparak Xanthos antik şehrini gezmeye başlayabilirsiniz. Bu antik kenti gezebilmek için iki ayrı yöne gitmeniz gerekmektedir. Öncelikle gişe tarafından sol kısma gitmeniz gerekiyor. Bu sol taraftaki alan Xanthos kentinin nekropolü ve bizilikasının bulunduğu alandır. Sol taraftan yürümeye devam ettiğiniz de nekropole ulaşıyorsunuz. Bunun için 430 metre yürümeniz yeterli olacaktır. Nekropole giden yol dar patikalar ve çalılıklarla kaplıdır. Bu sebeple yürümekte biraz zorlanabilirsiniz.
Sağ tarafta bazilia bulunmaktadır. Bazilikadan geriye yalnızca birkaç duvar kalıntısı bulunmaktadır. Xanthoslular savaşçı bir millet olmaları ile ünlülerdi. Xanthos’un pek çok trajik hikayesi bulunmaktadır.
Xanthos şehrinin diğer tarafına gittiğinizde agora ve tiyatro sizi karşılayacaktır. Tiyatronun arka tarafında akropol bulunmaktadır. Akropolü görmek istiyorsanız tiyatronun arkasına kadar yürümeniz gerekmektedir.