Seyahat muvafakatnamesi nedir?
Günümüzde Türkiye’de yaşayan pek çok insan hem çalışmak amacıyla hem de turistik olarak yurt dışına çıkmayı düşünüyor. Yurt dışına çıkışlarda hem yetişkinler hem de 18 yaşından küçükler için düzenlenmesi gereken birtakım belgeler mevcut. Bu belgelerden biri de seyahat muvafakatnamesi. Peki seyahat muvafakatnamesi nedir, hangi durumlarda ve hangi kurumlar aracılığıyla düzenlenir?
18 yaşından küçük bireylerin yurt dışına yalnız başına seyahat edebilmesi ancak ebeveynler tarafından düzenlenen bir izin belgesi ile mümkündür. İşte ebeveynler tarafından düzenlenen bu izin belgesi seyahat muvafakatnamesi olarak adlandırılır. Ebeveyn izni ya da seyahat muvafakatnamesi 18 yaş altı bireylerin sadece yalnız seyahatlerinde değil, ebeveynlerden biri ile yaptıkları seyahatlerde de gereklidir. Yani 18 yaşın altındaki bir birey yurt dışına annesi ile seyahat edecekse, bu durumda baba tarafından imzalanmış olan bir seyahat muvafakatnamesi gerekir. Çocukların her iki ebeveynle seyahat ettiği durumlarda ise seyahat muvafakatnamesine gerek yoktur.
Seyahat muvafakatnamesi nereden ve nasıl alınır?
Seyahat muvafakatnamesini veren yetkili kurum noterdir. Fakat notere ulaşmanın mümkün olmadığı durumlarda Emniyet Müdürlüğü aracılığıyla da seyahat muvafakatnamesi düzenlenebilir. Seyahat muvafakatnamesi alındığı tarihten itibaren 6 ay süreyle geçerlidir. Bu belgeyi edinen çocuklar yurt dışı etkinliklerine üçüncü bir şahıs ile katılabilirler.
Hazırlanan belge üzerinde ebeveynlerin ıslak imzası olmalıdır ve belge noter tarafından onaylanmalıdır. Ayrıca işlemler sırasında yurt dışına gidecek olan çocuğun kimlik belgesi ve öğrenci belgesi ebeveynlerin yanında bulunmalıdır. Evlilik, ayrılık, ölüm ya da vesayet durumlarında ise izlenmesi gereken prosedürler şu şekildedir:
- Eğer anne ve baba evli ise notere birlikte gidilmelidir,
- Anne ve babanın ayrı olması durumunda, velayet sahibi olan ebeveyn notere tek başına gitmeli ve ayrılık kararını gösteren belgeyi de yanına da almalıdır,
- Anne ve babadan birinin vefat etmiş olması durumunda hayatta olan ebeveyn notere tek başına gitmelidir,
- Yurt dışına çıkacak olan çocuğun vesayet altında olması durumunda çocuğun vasisi olan kişi notere tek başına gitmelidir; vesayetin kendisinde olduğuna dair mahkeme kararı mutlaka yanında bulunmalıdır.
Eğer hazırlanmış olan seyahat muvafakatnamesi yukarıdaki durumlardan birine ters ise geçerliliğini yitirir.
Seyahat muvafakatnamesi hakkında bilinmesi gerekenler
Seyahat muvafakatnamesi için anne ve baba tarafından düzenlenen belgenin tek tip olması gerekir. Yukarıdaki durumlar dışında seyahat muvafakatnamesi ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler şunlardır:
- Eğer yurt dışı seyahatinin nedeni bir okul gezisi ise çocuğun emanet edileceği görevli ya da öğretmenin isminin muvafakatnamede belirtilmiş olması gerekir.
- Yurt dışındaki memurlar giriş sırasında çocukların seyahat muvafakatnamesini görmek isteyebileceğinden, bu belgenin yeminli tercüman aracılığıyla çevirisinin yapılması ve Türkçesinin yanına eklenmesi gerekir.
- Seyahat muvafakatnamesini geçerlilik süresi olan 6 aydan önce iptal etmek isterseniz, bunun için yeniden notere başvuru yapmanız gerekir.
- Seyahat muvafakatnamesi gidilmek istenen ülkenin büyükelçiliği ya da konsolosluğuna hitaben yazılmalıdır.
Herhangi bir nedenle yurt dışına seyahat edecek olan 18 yaş altı bireylerin seyahat muvafakatnamesi düzenlemeden yurt dışına çıkabilmeleri mümkün değildir. Konu hakkında detaylı bilgi, yetkili vize merkezleri, büyükelçilikler ya da konsolosluklar aracılığıyla alınabilir.